Автор: Маллявка
Кажуть, що в світі нічого не відбувається просто так, випадково. Але це не дивно, десятки речей, які ми використовуємо щодня, "народились" завдяки звичайній випадковості. Та самим елементарним прикладом може послугувати відкриття Христофора Колумба. Він спокійно тримав курс на Азію, але в кінці кінців відкрив Америку.


Ми пропонуємо Вам 8 найбільш цікавих відкриттів, які були зроблені без особливих зусиль або за усмішкою долі.
1. Антибіотики
В 1928 році Олександр Флемінг випадково побачив, що запліснявілий грибок пеніцилін заразив один з представників бактерії стафілокока, який він знову ж таки ВИПАДКОВО залишив в чашці біля відчиненого вікна. Флемінг уважно вивчив зразок під мікроскопом і помітив, що пліснява знищила бактерії. Таким чином і були відкриті антибіотики. І незрозуміло, чи була б винайдена панацея для людства, якби Флемінг все-таки помив чашку після експерименту.

2. Візок для супермаркета
Перший візок для покупок був винайдений в 1963 році. Сільван Голдман часто звертав увагу на те, що деякі товари не продаютсья через свою велику вагу. Насправді відкриття було досить випадковим. Сільван звернув увагу на те, як одна жінка, набравши важку сумку продуктів, поставила її на іграшкову машину свого сина. Голдман зрозумів, що якщо приробити до звичайної корзинки колеса, люди зможуть купувати більше. Так і був багато товарів.

3. Фруктове морозиво на палочці
Винахіднику цього “чуда” було всього 11 років, коли він, змішавши содовий порошок і воду, не допив розмішаний напій і поставил його на мороз. В стаканчику випадково залишилась палочка для розмішування. Так вона і замерзла, утворивши заморожену штуку на палочці, яку можна було лизати язиком. Через 18 років Франк згадав цей смішний випадок і почав сам виготовляти фруктове морозиво «Epsicles» семи смаків.

4. Застібка - липучка
В 1941 році швейцарець Джордж де Местрал вигулював свою собаку. Після прогулянки хазяїн побачив купу будяків і на свому пальто, і на шерсті пса. Местрал вирішив дослідити будяк під мікроскопом і побачив гачечки, якими рослина чіплялась до шерсті собаки мало не намертво. Так і з'явилась застібка-липучка, яку спочатку використовували лиш космонавти для своїх скафандрів.

5. Шампанське
Винахідником першого шампанського по праву вважається монах П'єр Періньйон. КОли він побачив, що вино пролежало в надто холодній будівлі в два раза довше, ніж мало, він побачив бульбашки вуглекислого газу. Монах дарма намагався від них позбавитись, а місцевим аристократам смак такого "вина" сподобався.

6. Картопляні чіпси
В 1853 році в одному ресторані Нью-Йорка обслуговували Корнеліуса Вендербільта - важного і знаменитого магната. Він дуже любив жарену картоплю і прямо замучив офіціантів - картопля була то занадто товсто нарізана, то напівсира. Тоді шеф-повар, щоб догодити вибагливому клієнту, нарізав картоплю як можна тонше і прожарив в великій кількості олії. Корнеліус був в захваті від гарніра. З тих пір картопляні чіпси стали споживати все більше і більше людей.

7. Крісло-качалка
Винахідник крісла-качалки і без того відомий. Бенджамін Франклін якось побачив, як мама качає дитину в люльці. Франкліну так захотілось опинитись на місці дитини, що він переробив на качалку звичайний стілець.

8. Телефон
Виявляється, Белл навіть і не думав винаходити телефон. Він ставив черговий експеримент по предачі електричних сигналів. Його асистентом був хлопець на ім'я Ватсон. Коли вже був натягнутий провід від апарата Белла до апарату Ватсона, у Ватсона щось пішло не так і він тихо висварився. І раптом Белл зрозумів, що чує Ватсона, який знаходиться в сусідній кімнаті. Перший домашній телефон встановили в квартирі письменника Марка Твена.

Багато інших відкриттів було зроблено помилково або абсолютно випадково. Але треба сказати, що було би нерозумно сподіватися лиш на Фортуну. Для того, щоб винайти щось нове, а саме головне - корисне, треба "вчитись, вчитись, і ще раз вчитись...".
А на рахунок корисності винаходів... Кажуть, "якщо зірки запалюють, значить це комусь треба".
Ярлыки: , | edit post
0 Responses

Отправить комментарий