Автор: asketW
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
"... Вот так всегда... Сначала ждали коммунизм, и не заметили как при нём жили... Теперь ждём конец света, так и не замечая, что давно при нём живём..."



І так, продовжуємо наш хіт-парад невідбувшихся кінців світу:


5 місце.
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
1492 рік. Пасхалія (методика розрахунку дати Великодня) була розрахована тільки до цього року, про що в кінці робилася приписка: «Сие лето на конце явися, в оньже чаем всемирное торжество пришествие Твое». Вважалося, що це 7000 від Створення, а 7000 років - це термін існування світу. У цей рік Христофором Колумбом була відкрита Америка. У 1491 році багато хто не засіяли свої поля, через що настав голод.

Далі сакральними датами були 7007, 7070 і 7077 роки від створення світу.

4 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
1603 рік. Монах-домініканець, письменник і астролог Томазо Кампанелла передбачав, що цього року відбудеться зіткнення Землі з Сонцем. Цього не трапилося, але до кінця свого життя, а помер Кампанелла в 1638 році, він вважався вмілим провісником майбутнього. 

Доречі, покладався чернець на книгу Христофора Колумба. Мореплавець написав «Книгу Пророцтв», в якій прирік Землю на знищення в 1658 році. Але і його пророцтво не збулося.

3 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
Кінець XIX - початок ХХ-го століття. У цей час з'явилося багато течій і сект, які наперебій повідомляли про Друге пришестя. Особливо відзначилися в прогнозах американські проповідники. 

Почалося все з фермера Вільяма Міллера. Цей простий американський хлопець вирахував, що Христос прийде 3 квітня 1843. Його послухало пару десятків осіб, які в цей день вийшли на гору, і чекали приходу Месії... Вийшла осічка. 

Тоді Міллер ще раз уважно все підрахував, і заявив, що помилився: Кінець Світу відбудеться в цьому ж році, але в липні. На цей раз прийшло близько тисячі послідовників фермера... Знову осічка. 

Так Міллер вираховував ще кілька дат: 21 березня та 22 жовтня 1844 року. Ви думаєте, що його побили? Ні! Його послідовники тепер називаються адвентисти сьомого дня.

Але особливо відзначилися інші американські релігійні діячі. Отже, рахуєм: 1872, 1874, 2 жовтня 1914, 1915, 1918, 6 лютого 1925, 1941, 1975, 2 жовтня 1982. Хто ж так напророкував? Ці дати Кінця Світу призначалися дрібним торговцем з Пенсільванії Чарльзом Тейз Расселом, який намагався вирахувати дату з Біблії. Він навіть створив ціле суспільство з вивчення цієї книги. А пізніше вони стали називатися Свідками Єгови.

У Росії теж любили пророкувати Друге пришестя. 1 листопада 1900 (за новим стилем - 13 листопада 1900), за обіцянкою секти Червоної Смерті (базувалася тоді в Каргополі під Архангельськом), очікувався Кінець Світу, посланий за гріхи людські. Брати і сестри секти вважали такими гріхами подружні узи, а помічених у сексуальних зв'язках грішників душили червоною подушкою. 

У день «Х» 862 члена секти вирішили здійснити обряд самоспалення, царські власті направили в Каргополь війська, але 100 сектантів все-таки згоріло.

Ще одна примітна дата: 18 травня 1910 року. Європа знову в паніці. Згідно з розрахунками астрономів, на Землю повинна впасти комета Галлея. Потім, за уточненими даними, стало відомо, що комета, на щастя, пролетить повз. Але Земля пройде через її хвіст, який за невідомо ким пущеним чутками складається з отруйного газу ціаніду. Тут же знайшлися підприємливі громадяни, що здогадалися пустити в продаж ампули з «протиотрутою».

2 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
Атомний апокаліпсис.
Знову американський священик. Чарльз Лонг передбачив, що в 5:33 21 вересня 1945 Земля випарується, а все людство перетвориться на ектоплазму. Він детально виклав своє пророцтво в об'ємистому трактаті, а обдурені послідовники Лонга за тиждень до строку відмовилися від їжі, води і сну... (хоча, де в чому він мав рацію - помилився трохи з датою і масштабом, але Хіросімі і Нагасакі від цього не легше)

Але атомна тематика стала турбувати провісників все більше:
  • 14 липня 1960, о 13:45 - Кінець Світу для людства в результаті вибуху секретної американської бомби. Такий «прогноз» зробив італійський дитячий лікар Еліо Бланко. А його послідовники навіть спорудили в горах притулок, яке назвали дуже оригінально: "Ковчег".
  • 25 грудня 1967. Датська Церква Ортон Дана Андерса Йенсена передбачила Кінець Світу в результаті ядерної війни. І знову будівництво бункера. Як його назвали? Так, "Ковчег"!
  • 2 жовтня 1978. Австралійський бізнесмен Джон Стронг написав книгу «Засуджений глобус», де розповів про грядущий кінець, який почне СРСР за допомогою ядерної війни. Його послідовники спорудили притулок, але вирішили виявити оригінальність, назвавши його не "Ковчег", а "Місто кінця світу".
  • 29 квітня 1980. Ще один Кінець Світу в результаті ядерної війни. Бахаістская секта Леланда Дженсена і Чарльза Гейнза оголосила про грядущий Апокаліпсис. І знову притулок. Цього разу в горах США, і звичайно ж назва йому "Ковчег".

1 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
На першому місці - Міленіум! Рік з трьома нулями - улюблене число у багатьох стурбованих кінцем світу провісників. Але ще до цієї круглої дати почалася справжня вакханалія:
  • 10 листопада 1993. Кінець Світу за версією Білого Братства. Саме на цей день було призначено самоспалення в Софійському соборі Києва. Ми всі чудово пам'ятаємо цю історію з захопленням храму.
  • 9 і 25 травня 1995 року. Потім 1 січня та 17 березня 2000. Ці дати називалися главою секти «Рух за відродження десяти заповідей» Кредоном Мверіндой в Уганді. Підсумок - кілька сотень членів секти покінчили життя самогубством.
  • 1999 рік. Перевернуті «шістки» так схвилювали провісників, що на цей рік було призначено 13 різних кінців світу. А на 2000 - всього 7.
  • 1 січня 2000. Знаменита «проблема 2000», «проблема Y2K» або «Y2K-сумісність». Комп'ютерний апокаліпсис, пов'язаний з обнуленням комп'ютерних систем. Було витрачено шаленне число бюджетних грошей багатьох країн світу на усунення цієї «проблеми». Вгадайте, хто заробив на цьому і хто є найбагатшою людиною США? (підказка - його вікна криво працюють).
  • 11 серпня 2002. 4 година ранку. Відомий румунський віщун ієромонах Арсеніє доводив всім, що «кінець сучасного світоустрою» відбудеться у зазначений час у результаті руйнівного землетрусу. Тоді ж, за словами ченця, південний полюс з'єднається з північним, а на Землю обрушиться вогненний хаос.
  • 1 година 2 хвилини 3 секунди 4 числа п'ятого місяця 2006 року. Як неважко помітити, всі цифри вибудувані в ряд по порядку, що й насторожило каббалістів і нумерологів. Але в 2006 році була ще одна дата, яка розбурхала світ: 06.06.06.
  • 29 квітня 2007. Американський проповідник Пат Робертсон ще в 1990 році на цей день «призначив» вибух Землі.
  • 28 травня 2008. Кінець Світу передвіщений Петром Кузнєцовим, послідовники якого сховалася в підземній печері біля села Нікольське Пензенської області. У добровільному ув'язненні більше 30 чоловік знаходилися 175 днів. Двоє з них померли від недоїдання.
  • Найбільше Кінця Світу чекали в 2008-2009 році. І всьому виною - Великий адронний коллайдер. Від фізиків чекали не тільки бозон Хіггса, але і чорних дір з подальшим знищенням Землі.
  • Ну і славнозвісна дата 20 грудня 2012 року. За древнім пророцтвом індійців Майя в цей день земля загине і причиною тому буде наше небесне світило - Сонце.

Як бачимо, людство любить полякати себе. І, сподіваємося, що ні 27 травня, ні 20 грудня 2012 року теж нічого не відбудеться. Але про всяк випадок: дякую, що прочитали цей пост.
1 Response
  1. Цікаво) я аж майже перестала боятись))
    В будь-якому випадку сподіваюсь, що кінець світу ми зустрінемо з тобою, цілуючись на даху будинку.


Отправить комментарий