Автор: asketW
89-річний американський проповідник Гарольд Кемпінг назначив Кінець Світу на 26 травня 2011 року. За його словами, у цей день людство побачить Друге “пришестя” Христа. До речі, 26 травня українці «пришестя» не дочекаються: проповідник стверджує, що Кінець Світу почнеться о 18:00 за часом Західного узбережжя США. У нас вже буде 5:00 27 травня.

З цього приводу я вирішив опублікувати ТОП-10 Кінців Світу, яким так і не судилося відбутися:

10 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
Самий перший християнський Кінець Світу призначили на дату смерті останнього апостола. Ним був Іоан - єдиний, хто помер своєю смертю. Перед відходом у кращий світ він написав Откровення, в якому барвисто описав весь процес знищення людства. Але дати не вказав, тому перші християни почали гадати про час Другого пришестя, незважаючи на чітку вказівку іншого апостола, Марка: «о дне же том, или часе, никто не знает, ни Ангелы небесные, ни Сын, но только Отец».

Через пару десятків років після смерті Іоанна, один з ревних християн на ім'я Монтан вичислив дату Другого пришестя. На його думку, Христос мав спуститися з небес в 156 році.
Подальша доля цього «проповідника» невідома.

9 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
666 рік. Куди ж без числа звіра? Християни чекали Кінця Світу протягом року. Але Апокаліпсис так і не настав. Тоді вирішили чекати 999 року. І тоді він не настав. Потім 1666. У цей рік люди масово продавали майно, віддавали гроші жебракам або церкві, йшли в монастирі відмолювати гріхи. А в Англії якийсь пророк лякав усіх великою пожежею, яка має очистити Землю. Припинити заворушення вдалося, тільки коли заарештувавши невдалого віщуна.

Дістав 1666 і Росію. Судячи з усього, до цієї дати були «приурочені» перетворення Нікона і Розкол Православної церкви.

Уявляємо, як різко спорожніли божі будинки в 1667. Християни зітхнули спокійно і вирішили, що вже точно пришестя настане в 1999 році. Але, як з'ясувалося, в кінці ХХ-го століття і так вистачало прогнозів з приводу кінця світобудови.

8 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
1000 рік. Красива кругла дата: день народження Ісуса.

Під час першого міленіуму люди просто помішались на релігії. Як відзначають літописці тих часів, по всій Європі запанували паніка і жах. Люди кидали роботу, цілодобово відмолювати гріхи в церквах, роздавали майно, ховалися в монастирях. Кожен удар грому розпалював паніку, а пройшовший у Аквітанії червоний дощ і впавший в Англії метеорит привів населення в стан цілковитого жаху. Коротше кажучи, панувала істерія і божевілля кінця тисячоліття.

7 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
1033 рік. Раз не вийшло на міленіумом, значить влаштуємо на тисячоліття з дня смерті Христа. Знову масштабна паніка, виходи у монастирі і чергове розчарування в 1034 році.

Але на цей раз віддувалися не тільки «прогресивна Європа». І на Русі любили попанікувати. Західні прогнози з приводу 1000 якось пройшли повз, тому що слов'яни на той час ще мало були знайомі з християнством. Та й літочислення у нас велося з дня створення світу. А ось в 1037 році Русь потрясли апокаліптичні прогнози.

Згідно популярного в той час апокрифічного писання «Одкровення Мефодія Патарского», тисячу років треба було вважати не від народження Христа, а від його смерті. Крім цього було відомо, що після воскресіння Ісус спустився в пекло, де вів битву з дияволом, в результаті чого зв'язав його на тисячу років і звільнив грішників.Тобто Антихрист повинен був вирватися з пут в 1033 році. Протягом трьох з половиною років повинно було тривати його царство. І саме до 1037 року очікувалося Друге Пришестя.

Між іншим, побудова в Києві Золотих воріт і Софійського собору за образом константинопольської Софії, а також монастирів святого Георгія і святої Ірини - це спроба давніх киян замолити гріхи перед прийдешнім Кінцем Світу.

Що цікаво, відповідним знаком могли порахувати і смерть Тмутараканського князя Мстислава Володимировича у 1036 році, в результаті чого вся Русь зосередилася під єдиним правлінням Ярослава.

Також існувало пророкування, що Кінець Світу настане, коли Пасха припаде на свято Благовіщення (25 березня). Так ось, в 1038 Благовіщення випало на Велику Суботу, що було майже точним влученням.

6 місце
Кінець світу, Цікаві факти, Історії
1284 рік. Знову число звіра - 666. Ви запитаєте: де? Все не так очевидно, як з 666 або 999 роком. На цей раз замішані мусульмани.

Глава західних християн - Папа Римський Інокентій III не раз публічно заявляв, що Друге пришестя Ісуса з подальшим кінцем світу відбудеться саме в 1284 році. Це через 666 років після появи ісламу. На щастя, сам Папа до цієї дати не дожив. Від конфузу його врятувала смерть у 1216 році, і виправдовувати фальстарт не довелося.

В слідуючому пості буде наведено наступні 5 кінців світу з нашого хіт-параду.  
1 Response
  1. Санер Says:

    Мира! тут дело в не самом конце света! а в том что у человека будет новый этап развития!фильм кин-дза дза тоже поначалу говорили бред! но все же сейчас все именно так пластмассовая еда и мы платим за воду!


Отправить комментарий